Nieuws

27 juni 2020

Nadat wij de eerste steenleggingen in het voorjaar vanwege de Corona crisis hebben moeten cancelen, zijn wij verheugd te melden dat er een nieuwe datum is voor het leggen van de Stolpersteine bij 't Ei 15 voor de familie Rozendaal en aan de Bierstraat 2 voor de familie Vromen.
De nieuwe datum is vrijdag 30 oktober as. Meer informatie over het programma en tijdstip zullen wij eind september bekend maken.

14 maart 2020

STOLPERSTEINE LEGGING 24 MAART EN 2 APRIL GECANCELD.

Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Lochem heeft besloten de Stolpersteine leggingen op 24 maart en 2 april as te annuleren in verband met de Corona maatregelen.

De Stolpersteine legging zonder publiek mist een essentieel onderdeel. Wij willen juist de aandacht en betrokkenheid van publiek. Dat is nu niet verantwoord.

Wanneer de Stolpersteine leggingen wel gaan plaatsvinden, laten wij u weten zodra we dit weer kunnen overzien.

11 januari 2020

Zoals eind 2019 aangekondigd gaan wij vanuit de Stichting in het voorjaar de eerste Stolpersteine leggen in de gemeente Lochem.
Op 24 maart as om 9.00 uur worden er 3 Stolpersteine gelegd voor de familie Roozendaal (Abraham, Roosje en hun zoontje Emanuel van 9 maanden), die gewoond hebben op het adres 't Ei 15 in Lochem. Deze legging zal gedaan worden door kunstenaar Gunther Demnig.

Op donderdag 2 april as om 11.30 uur worden er 4 Stolpersteine gelegd voor de familie Vromen (Salomon, Mietje en hun kinderen Jansje en Sander van 17 en 14 jaar), die gewoond hebben op Bierstraat 2 in Lochem. 
Deze legging is in het bijzijn van burgermeester van 't Erve.
Wij zijn bezig met het opstellen van het programma. Het programma zullen wij binnenkort publiceren op Facebook, onze website en in de media.

15 december 2019

Verzetshelden
Jan Penning bezorgde in de oorlog het illegale blad Trouw in Laren, Lochem en Barchem. Hij werd in Gorssel gearresteerd en na een doodsvonnis op 10 augustus 1944 gefusilleerd in Vught.
Naast hem zijn er nog tenminste 23 verzetsmensen bekend binnen onze gemeente die zijn verraden, gearresteerd, gefusilleerd of in gevangenkampen omgebracht.
Wie kent er namen en geschiedenissen van verzetshelden uit de tweede wereldoorlog uit onze gemeente, die het verdienen om een stolpersteine voor hun toenmalige huis te kriigen om hen niet te vergeten. En ter herdenking van de vele slachtoffers?
Foto's, documenten en verhalen zijn meer dan welkom!
Je kan reageren naar de Stichting: info@stolpersteinelochem.nl

22 november 2019

We gaan Stolpersteine leggen!
Stichting Stolpersteine Lochem is verheugd te kunnen vertellen dat wij, als Stichting, inmiddels 2 concrete data hebben waarop wij de eerste 8 Stolpersteine voor joodse slachtoffers gaan leggen.

De eerste Stolpersteinelegging is op 24 maart 2020 om 9.00 uur. Bij deze bijeenkomst zal de kunstenaar Gunther Demnig naar Lochem komen om hier bij aanwezig te zijn.

De tweede keer vindt plaats op donderdag 2 april 2020 om 11.30 uur in aanwezigheid van de burgemeester van Lochem: de heer van 't Erve.
Welke namen en adressen het zijn, zullen wij later dit jaar bekendmaken.

Mocht u ons willen helpen of steunen, dan horen wij dat graag.
Wij zijn goed bereikbaar via deze facebookpagina of via info@stolpersteinelochem.nl

19 september 2019

Stichting Stolpersteine Lochem is een feit!

Eind juli 2019 is Stichting Stolpersteine Lochem opgericht. De stichting heeft een bestuur van 5 bestuursleden bestaande uit: Pieter Arts (voorzitter), Martin Lamers (penningmeester), Anita Israel - de Vries (secretaris), Bert Oude Engberink (bestuurslid) en Jos Israel (bestuurslid). Vijf betrokken inwoners uit de gemeente die ieder een eigen achtergrond en motivatie hebben om binnen de hele gemeente Lochem de Stolpersteine (Struikelstenen) te willen leggen voor hen die in de 2e wereldoorlog uit hun huizen zijn afgevoerd naar concentratiekampen en nooit zijn teruggekeerd.
Stolpersteine is bedacht door de Berlijnse kunstenaar Gunther Demnig.
Vanavond heeft het bestuur van Stichting Stolpersteine, samen met een ondersteuningsgroep van mensen die iets concreets willen bijdragen binnen dit initiatief en het initiatief een warm hart toedragen een aftrap gedaan.

Voor hen die vielen gaan wij aan de slag om deze mensen weer thuis te laten komen.
"Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is"

Volg ons op Facebook: Stolpersteine Lochem.


Contactadres:


Stichting Stolpersteine Lochem

Klein Azink 6

7214 CA  EPSE

06-12 22 12 86

info@stolpersteinelochem.nl


Copyright © All Rights Reserved